Torstaina 26.9. Raution toimintakeskuksen asiakkaat, heidän läheisensä ja ohjaajat kokoontuivat keskustelemaan aiheesta itsemääräämisoikeus. Keskustelun avaajana toimi Kehitysvammaisten tukiliitto ry:n Vaikuttamistoiminnan päällikkö Jutta Keski-Korhonen.

Lähestulkoon ensimmäisessä lauseessa Jutta sen sitten kertoi: ”Ei itsemääräämisoikeutta voi kenellekään antaa, koska jokainen saa sen jo syntyessään.” Ja niinhän se on. Ei erityinen tuen tarve poista oikeutta päättää omista asioista, mutta se voi vaikuttaa siihen minkälaista tukea hän tarvitsee henkilöiltä, jotka ovat lähellä: äiti, isä tai vaikkapa ohjaaja.

Välillä arjessa on vaikeaa huomata, milloin tekee päätöksen toisen puolesta. Monesti me ammattilaiset sekä läheiset oletamme tietävämme mikä olisi hänen parhaaksi tai mitkä ovat hänen mieltymyksensä. Puolesta päättämine ei ole toisen tukemista, mutta lähes aina päätös tehdään kaikessa rakkaudessa.

Kun ihminen saa kokea ja olla mukana päättämässä asioista, hän ymmärtää pystyvänsä asioihin itse. Vain toimiuuden ja kokemuksen kautta ihminen voi oppia, myös päätöksen tekoa. Mutta kuinka monta kertaa läheisen voi pistää kolmenkymmenen asteen pakkaseen liian vähäisissä vaatteissa, jos hän niin itse haluaa tehdä? ”Ei yhtään kertaa.” totesi Jutta läheisen kysymykseen; ”Silloin kyseessä on heitteillejättö.”

Kun ihmisellä on aidosti mahdollisuus päättää omista asioistaan, tulee lähi-ihmisten opastaa, antaa tietoja ja vaihtoehtoja päätöksen tueksi. Ja voihan olla, että ensimmäisellä kerralla tai toisellakaan, valinta ei mene, ”kun Strömsössä”, mutta kokemusta on karttunut.

KIITOS JUTTA JA KAIKKI TILAISUUTEEN OSALLISTUNEET!

Muutos lähtee pienistä arjen teoista!

 

Teksti: Riikka

Kuvat: Virpi

 

Saattaisit myös pitää näistä: